MROŻONE SZALEŃSTWO
Wszyscy lubią lody, a przynajmniej powinni. Nie ufam
ludziom, którzy twierdzą inaczej. Bo każdy powinien być na tyle
dzieckiem, żeby lubić J
Ale co to tego jakie się lubi, to już nie ma ograniczeń – granicą jest nasza
wyobraźnia.
Zastanawiałam się na jakie najdziwniejsze smaki trafiłam –
kasza jaglana z owocami była dla mnie wyzwaniem i miłym zaskoczeniem. Nie
polecam za to lodów o smaku ogórka – trochę jak mrożona mizeria. Zaczęłam
szukać lodowych pomysłów w sieci i przeszło to moje oczekiwania. Odwagę w
próbowaniu smaków mam, ale owcze wnętrzności, konina, wołowe języki, ośmiornica
czy kurze skrzydełka to nie są dla mnie smaki lodów.
Wole wrócić do klasyki: truskawka, cytryna, toffi, smerf czy
czekolada – to elementarz każdej lodziarni. Każdy ma swoje przyzwyczajenia –
jedni wybierają w wafelku, inni na patyczku, można też pójść na takiego porządnie
zakręconego lub sieciówkowego z posypką. Możliwości jest wiele, aż czasami za
dużo - trzeba wtedy pójść na kompromis: jedne przed obiadem, a drugie po.
Ale kiedy jest za gorąco, a dojście do sklepu równa się
przejściu przez Saharę, możemy przygotować sobie domową wersję tych mrożonych
pyszności. Korzyść dodatkowo taka, że nikt nie będzie patrzył na naszą siódmą
dokładkę.
LODY Z OWOCÓW LEŚNYCH
- mleko – 200ml
- owoce leśne (świeże lub mrożone) – 500g
- miód – 150g
- cytryna - 1szt.
Mleko zagotować, dodać owoce (jeżeli mrożone to rozmrozić) i
miód. Wszystko dokładnie zmiksować. Jeżeli smak jest za mało orzeźwiający dodać
sok z cytryny. Gotową masę przelać do pojemniczków i wstawić do zamrażalnika (najlepiej
na całą noc).
LODY TRUSKAWKOWE
- truskawki (świeże lub mrożone) – 500g
- cukier – 150g
- woda – 150ml
- cytryna – 1szt.
Cukier zagotować z wodą. Od zagotowania gotować ok. 3 minut.
Gorący syrop wlać do truskawek (jeżeli mrożone to rozmrozić) i zmiksować. Na
końcu dodać sok z całej cytryny. Gotową masę przelać do pojemniczków i wstawić
do zamrażalnika (najlepiej na całą noc).
Smacznego
Dajcie znać jakie wy smaki lubicie i polecacie!
Komentarze
Prześlij komentarz