Smak Italii
Kuchnia włoska. Od niej zaczęła się moja kulinarna przygoda. Prosta i szybka - to jej główne cechy. To dzięki nim zawdzięcza swoją popularność.
Kuchnia włoska. Moja ukochana. To dlatego, że gromadzi w sobie wszystko to co lubię przyrządzać i jeść. Pasty, risotto, tiramisu, włoskie sery, wina, owoce morza... Mogłabym wymieniać wiele włoskich pyszności, na których samą myśl cieknie mi ślinka.
Kuchnia włoska jest jedną z dwóch najbardziej popularnych kuchni europejskich. Charakteryzuje się korzystaniem z dużej ilości warzyw i przypraw takich jak oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek, rozmaryn, a także używaniem parmezanu. W kuchni tej powszechnie stosuje się też oliwę, pomidory oraz cebulę i czosnek, a także oliwki. Kuchnia włoska wyspecjalizowała się szczególnie w potrawach mącznych oraz w rybnych i owocach morza.
Kuchnia włoska jest bardzo różnorodna. Na północy je się ryż i polentę, częściej stosuje się masło, na południu przeważają niezliczone gatunki makaronów i oliwa. Każdy z 20 regionów oraz wiele miast mają swoje kulinarne specjały. Emilia-Romania to ojczyzna faszerowanych pierożków, Sycylia i Siena słyną z deserów, rejon Valle d'Aosta z fondue, Florencja szczyci się befsztykiem i wieloma innymi daniami mięsnymi, Turyn kurczakami, Bolonia sosem mięsnym, a Neapol – tradycyjną pizzą.
Dziś podzielę się z Wami przepisem na Bruschettę. Kiedy mam ochotę na włoską przekąskę, przyrządzam właśnie to danie. Przystawka jest prosta w przygotowaniu, szybka, a większość potrzebnych nam składników znajduje się zwykle w naszej lodówce. Bruschetta to rodzaj przekąski pochodzącej z Włoch. Jest to grzanka, której podstawą jest pieczywo, posmarowane oliwą i roztartym czosnkiem. Istnieje wiele wariantów tego dania. Najczęściej podawane jest z mieszanką świeżo pokrojonych pomidorów i bazylii. Właśnie taką wersję tej przekąski postanowiłam dziś przyrządzić.
Do przygotowania bruschetty potrzebować będziemy:
bułkę (np. paryska lub ciabatta)
oliwę
czosnek
2 pomidory
cebulę
ser mozzarella
bazylię
Pieczywo należy pokroić na kromki, natrzeć czosnkiem (przekrojonym na pół ząbkiem, lub - jeśli lubimy intensywny smak czosnku - odrobiną startego). Skropić oliwą.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę, odsączyć z nadmiaru soku. Ułożyć na kromkach pieczywa, dodać cieniutko pokrojoną cebulę i ser.
Zapiekać w piekarniku ok. 5 minut aż grzanki się zrumienią a ser roztopi. Posypać listkami bazylii, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
Buon appetito!
Komentarze
Prześlij komentarz